Nyheter
Brinks gurka på nätet

Kolla in vårt sortiment under flikarna Produkter och ExpoEtt familjeföretag sedan 1947

Brinks Gurka är ett helägt familjeföretag beläget på gården Brink i Kimstad, Östergötland. Gården har gamla anor och har varit både tingsplats och gästgivaregård. Den nuvarande huvudbyggnaden fick sin prägel under 1800-talet. Familjen Larsson kom till gården 1910 genom att Johan August Larsson och Johanna Sofia Persdotter arrenderade gården av Svenska Riddarehuset.Tips
Drinktilltugg

Hoppa över chipsen och skär upp färskgurka i stavar. Perfekt som tilltugg till en kall öl.


historia1
Historien om Brinks Gurka börjar i slutet av 1940-talet. På gården bedrevs traditionellt lantbruk av Axel och hans fru Greta Larsson. Familjen Larsson växte och gården kunde till slut inte bära alla. Deras söner, Kurt och Lennart Larsson började då som komplement till lantbruket att odla gurka som de levererade till konservindustrierna i Norrköping. Hemma saltade mor Greta in gurkor från odlingen efter eget recept som bröderna åt med förtjusning. Detta recept visade sig bli vägen till framgång. Bröderna åkte in till torget i Norrköping och provsålde. Året var 1947 och varumärket Brinks Gurka var fött. Försäljningen gick bra och med tiden växte torghandeln och kundkretsen utökades till ortens affärer. De företagsamma bröderna började även snickra och sälja bänkfönster. Under några av dessa bänkfönster började bröderna odla den lilla vita delikatessgurkan. Gurkorna saltades in direkt efter skörd och de färska saltgurkorna levererades sedan snabbt ut till kunderna på orten för bästa kvalitet.
historia2
Bröderna Kurt och Lennart Larsson, som här står bakom Greta tillsammans med systern Margareta.
historia3
Med åren har verksamheten växt från en lokal företeelse till ett varumärke vars kunder finns över hela Sverige. Brinks vita färsksaltade gurka är idag en östgötsk kulinarisk delikatess. Sortimentet beståär förutom av de klassiska inläggningarna Färsksaltad gurka och Vintersaltad gurka, även av Vitlöksgurka och Gammaldags ättiksgurka. Alla inläggningar med unik smak och kvalitet. Kvalitet, tradition och långsiktighet genomsyrar än idag verksamheten som idag drivs av bröderna Kurt och Lennarts söner - Anders, Lars-Erik, Magnus och Björn. Produktionen uppgår i dagsläget till ca 600 ton inlagd gurka/år. Lantbruket består av spannmålsodling på ca 240 hektar och entreprenadverksamhet. Totalt sysselsätter företaget 24 personer.